Menu

Hoe worden de PPV reisleiders voorbereid?

24 June 2010, Peter Pan Vakantieclub

De groepen jongeren die elk jaar met Peter Pan op reis gaan, laten we als Stichting natuurlijk niet alleen op pad gaan. Zij worden begeleid door vrijwilligers van de Stichting. Deze groep bestaat telkens weer uit andere vrijwilligers, allen werkzaam bij transavia.com. Hiervoor is wel een korte training nodig zodat op een verantwoorde manier gereisd wordt en er optimaal genoten kan worden door iedere deelnemer! Deze training bestaat uit een aantal sessies in de avonduren, die door werkgroep Reisleiding worden begeleid. Belangrijk bij deze trainingssessies is het uitgangspunt van de Stichting dat er geen medisch of psychische begeleiding van derden tijdens de reizen nodig zijn.

ResizedImage255170-De-tjikkies

De samenstelling van de trainingsavonden hangt nauw samen met de vorm van de reis. Een lang weekend met de bus naar Disneyland Parijs vergt bijvoorbeeld een andere voorbereiding dan een vliegreis van een week naar Zuid-Europa. Onderwerpen die in deze trainingsavonden ter sprake komen zijn:
– kennismaking met de Stichting (filosofie en doelen) en met elkaar;
– inzicht krijgen in de doelgroep waarmee men op reis gaat; wat houdt het hebben van een bepaalde ziekte of handicap in en hoe kun je hier mee om gaan tijdens de reis;
– inzicht krijgen in het omgaan met jongeren in het algemeen:
– teambuildingsdagen waarbij een rolverdeling binnen het reisleidersteam wordt bepaald;
– voorbereidingen voor de reis; welke activiteiten vinden plaats (het programma ter plaatse), de samenstelling van de jongerengroep, wie hebben zich aangemeld, met welke beperkingen hebben we te maken.

ResizedImage264198-Groepsfoto-Disney-dag-1

De werkgroep Reisleiding maakt tijdens deze sessies op een aantal onderwerpen gebruik van (externe) specialisten. Zo geeft een patiëntenvereniging uitleg over de ziekte/invaliditeit, komen oud-reisleiders hun ervaringen delen en worden de teambuildingsdagen begeleid door een gecertificeerde trainer.

Alle personeelsleden van transavia.com kunnen zich opgeven als reisleider. De selectie van de reisleiders wordt gedaan door de werkgroep Reisleiding. Hierbij wordt rekening gehouden met een representatieve afspiegeling van de transavia.com-organisatie, zodat er een diversiteit aan reisleiders ontstaat met eveneens daaraan gekoppeld, een diversiteit aan vaardigheden en kennis.

Dit alles, in combinatie met de trainingssessies en het enthousiasme van alle betrokkenen, zorgt ervoor dat elke reis met een hecht en voorbereid team reisleiders op pad gaat, om de jongeren hun onvergetelijk avontuur te geven!