Menu
Mallorca 2019

Ook de reisleiders moesten prikken!

Ook de reisleiders moesten prikken!

30 September 2019, Peter Pan Vakantieclub

Stel, je hebt diabetes. Je koolhydraatratio voor het avondeten is vastgesteld op 1:8. Hoeveel insuline moet je spuiten voor je aan je avondeten begint?

Die vraag moesten de Peter Pan-reisleiders gisteravond eerst beantwoorden voor ze aan hun diner mochten beginnen. Om die inschatting goed te kunnen maken, moesten ze ook hun bloedsuiker op dat moment weten. En dat betekende: prikken! Dat was even slikken, maar uiteindelijk gingen alle reisleiders overstag.

 width=

Wat een puzzel!
Toen de reisleiders hun bloedsuiker eenmaal wisten, moesten ze beslissen wat ze wilden eten om te berekenen hoeveel koolhydraten ze zouden binnenkrijgen. Gelukkig kregen ze daar alle hulp bij van de ervaringsdeskundigen. Want het is nogal een puzzel zeg. In vis, kaas en groente zit niks, dat scheelt. Maar wil je pasta met saus én chocolademousse als toetje? Zorg dan dat je voor het eten 8 eenheden insuline spuit, zodat je bloedsuiker op peil blijft. Oh wacht, ga je vanavond dansen op het verjaardagsfeestje? Doe dan toch maar wat minder.

 width=

Onzettend leerzaam
Wow, dat maakt zo’n lopend buffet toch een heel stuk ingewikkelder! Maar leerzaam was het zeker. Reisleider Kevin: “Ik vond het ook erg leuk om te horen hoe elke jongere er anders mee omgaat. De een weegt alles af, de ander doet het meer op gevoel. Ik wilde een toetje pakken, en degene die me hielp schatte dat daar 20 gram koolhydraten in zat. Vervolgens woog ik het toetje en zocht het op in de app Mijn Eetmeter, en het klopte gewoon precies!”

Alles wat je eet, alles wat je doet
Na gisteravond hebben de reisleiders een beetje een beeld van waar een jongere met diabetes elke dag mee moet dealen. Kevin: “Nu begrijp ik pas hoeveel impact het heeft om diabetes te hebben, en dat je dit dan de hele dag moet doen. Niet zoals wij één keertje met het avondeten. Maar met alles wat eet, en met alles wat je doet. Ik kreeg ook meteen de vraag of ik een insulinepomp wilden laten zetten. Dan zou ik pas echt weten hoe het voelt! Maar dat durfde ik nog even niet aan…”

Update
En, is die pomp er gekomen? Jazeker!

DSC00491.jpg
DSC00491.jpg